РЕП-ДЕМО ЛИГА УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
11.3.2011

Неформални реп извођачи, имаће  могућност да у оквиру „REP - DEMO LIGЕ 2011“, од 11.марта у клубу „Свит“, одмере свој снаге пред домаћом публиком. За ову јединствену музичку манифестацију, која окупља претежно ученике и студенте, до сада се пријавило 16 младих репера. Такмичење ће се одржавати сваког петка све до 15.априла, а пријава о учешћу је могућа и током трајања манифестације. Ову активност младих је подржала и Градска општина Палилула. По речима организатора овог такмичења, Михила Ристовића, већ афирмисаног didžeја, на ову идеју да се организује „REP-DEMO LIGU 2011“ у Нишу, дошао је заједно са својим колегом Александром Јуловским. Замислили смо да се сваког петка, почев од ове недеље, нишкој публици представи по четири извођача, а двоје пролази у следећи круг, с тим што ће се њихов број по вечери повећавати, уколико се, у међувремену, још нека група појави-каже Ристовић. Пете недеље је полуфинале, а шесте финале, када ће жири и одабрати победнике такмичења.

По речима Ристовића, жири ће бити састављен од еминентних реп извођача, који ће се мењати сваког петка, а финалне вечери о побединку ће одлучивати Shmac Dady, Bdat Yutim и Cey Defence. Првонаграђени ће добити новчану награду од 10.000 динара и снимање песме у професионалном студију, за другопласираног је припремљена награда од 7.000 динара и снимање инструментал песме, док трећа награда износи 5.000 динара. Заинтересовани неафирмисани репери могу се пријавити на Фејсбук профил „Реп демо лиге“, facebook.com/rep.demoliga , као и лично у клубу „Свит“.

РЕП као музички стил изражавања у највеће негује култ савремених тема којима их освешћује, дакле реконструише и критикује њихове структуре, развијајући смисао за разликовање позитивних од негативних, иако се на први поглед наивном посматрачу може учинити да их само промовише. Окупљање оваквих музичких потенцијала на једном месту, одмеравање њихових стилова и показивање отворених ставова, начин је да се ангажују интелектуално и комерцијално. Са маркетиншке стране, ово би био добар потез, јер је интересената за ово такмичење већ доста широм целе земље, с обзиром на све већу популарност реп музике и хип-хоп културе. То окупљање би у граду Нишу дало јачи акценат на јужну Србију као средиште оваквих манифестација, регион који се услед текућих друштвених ситуација чини прилично запостављеним.